A Coca-Cola Magyarországnál azt valljuk, hogy a társadalmunk egészét érintő problémák megoldásában fontos szerepet tölthetnek be az élelmiszeripari vállalatok is. Az elmúlt időszakban megváltoztak a fogyasztói igények, előtérbe került az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étrend kialakítása, valamint egyre hangsúlyosabbá vált az elhízás elleni küzdelem.  Mi pedig részesei vagyunk fogyasztóink életének, felelősek vagyunk azért, hogy megfelelő döntést hozhassanak akkor is, amikor üdítőitalt választanak. Ezért döntöttük önként még 2007-ben úgy, hogy csomagolásainkon az előírtaknál teljesebb, egységes jelölést vezetünk be, ezzel is elősegítve a tudatosabb termékválasztást. 

Referencia Beviteli Érték 

2014-ben az Irányadó Napi Beviteli Értéket (INBÉ) a Referencia Beviteli Érték (RBÉ) váltotta fel.

A Referencia Beviteli Érték (RI – Reference Intake) jelölés azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer milyen helyet foglal el a napi étrendünkben azzal, hogy megadja, egy adag termék elfogyasztásával mennyi energiához és tápanyaghoz jut a szervezetünk. Egyszerűbbé teszi azt is, hogy összehasonlíthassunk két egyformának tűnő élelmiszert. Az RBÉ segítségével könnyen megtaláljuk a számunkra érdekes tápanyag napi mennyiségére vonatkozó információt, és így egy kiegyensúlyozottabb étrendet állíthatunk össze. 

Energia

8400

kJ

2000

kcal

Zsír

70

g

  • telített zsír

20

g

Szénhidrát

260

g

  • cukor

90

g

Fehérje

50

g

6

g

A táblázatban szereplő Referencia Beviteli Értékeket az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) állapította meg egy átlagos fizikai aktivitású, 8400 kJ (2000 kcal) energiaszükségletű felnőttre vonatkoztatva. A címkék egy részén megtaláljuk a termék egy adagra vetített tápanyagtartalmát a Referencia Beviteli Értékek vonatkozásában is. Például ha egy termék zsírtartalma 4,9 g, akkor ez a 70 grammos napi Referencia Beviteli Érték 7 százalékának felel meg. A Referencia Beviteli Értékkel legtöbbször a csomagolás hátoldalán a tápértékjelölés részeként találkozhatunk, de egyes esetekben kiemelnek egy-egy adatot a csomagolás frontoldalán is. Mivel a termékek tömege, javasolt adagja eltérhet, érdemes a 100 grammra, illetve 100 ml-re vetített értékeket is figyelembe venni, ez alapján hasonlíthatók össze az egyébként egyformának tűnő élelmiszerek. Mivel az egyéni energia- és tápanyagigények nagyon különbözőek lehetnek, a Referencia Beviteli Értékekre inkább csak tájékozódási pontként, mintsem táplálkozási célként tekintsünk.

Miért hasznos a Referencia Beviteli Érték?

Tényszerű, valós információt ad

Segít, hogy az étrendünkhöz illeszkedő döntéseket hozhassuk meg. Megtudhatjuk, hogy mennyi kalóriát, cukrot, telített zsírsavat és sót tartalmaz egy adag a választott termékből és ez milyen arányban áll a javasolt napi beviteli értékekkel.

Tudományos alapokon nyugszik

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság javaslatára hozták létre a Referencia Beviteli Érték rendszerét, amely tudományos kutatásokon alapul és az európai jogszabályoknak teljes mértékben megfelel.

Megbízható tájékozódási pont

A 100 grammra/100 mililiterre vetített tápérték jelölésen túlmenően a RBÉ jelölések révén egy adott élelmiszeradagra vonatkozó napi tápanyag értékekről is tájékoztatást kap a fogyasztó.

Egyértelmű és egységes jelzés

A fogyasztói döntéshez ad fontos információkat egységes és világos formában, amelyet a gyártók általában a termékeik csomagolásának elülső részén tüntetnek fel.