A Coca-Cola vállalat alapítása óta eltelt több mint 130 év során sok mindent megtanultunk az üdítőitalokról, a gyümölcslevekről és az ásványvizekről. Vállalatunknál világszerte folyamatosan azon dolgozunk, hogy olyan italokat kínáljunk, amelyek az emberek elvárásainak a legjobban megfelelnek. Számos márkánknál újragondoltuk a receptúrát, csökkentettük a cukor- és a kalóriatartalmat, olyan termékeket gyártunk, amelyek előnyösek lehetnek a táplálkozás és a hidratáció szempontjából is. A kisebb kiszerelésekkel és a többféle csomagolással pedig azt szeretnénk elősegíteni, hogy mindenki megfelelően tudjon dönteni arról, hogy az életmódjának és az alkalomnak megfelelően mit választ családja és saját maga számára. Magyarországon 73 különböző italt kínálunk, amelynek már 47%-a cukormentes vagy alacsony cukortartalmú, hogy Ön az ízek mellett a cukorbevitelről is döntve feltöltődjön, hidratálódjon, ellazuljon, felfrissüljön és egyszerűen élvezze az élet minden cseppjét. 

A cukor és az édesítőszerek

Mi is tisztában vagyunk a túlzott cukorfogyasztás következményeivel, és úgy gondoljuk, hogy az egészséges táplálkozás kulcsa a mértékletesség. A cukortartalmú ételek és italok is részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, ha nem fogyasztunk belőlük túl sokat. Meghatározó élelmiszeripari szereplőként természetesen mi is szerepet vállalunk az elhízás elleni küzdelemben, ezért kínálunk fogyasztóinknak választási lehetőséget. A különböző, nagyszerű ízű üdítőitalaink csökkentett, alacsony cukortartalmú és cukormentes változatokban, továbbá sokféle kiszerelésben érhetők el. Termékeink címkéjén pontos információt adunk arról, hogy mennyi cukor és mennyi kalória található az adott üdítőitalban, hogy bárki eldönthesse, hogy mit választ. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az összes cukorral kapcsolatos kutatást, a WHO ajánlásainak pedig mindig eleget teszünk. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a cukor és a cukor helyettesítők fogyasztása biztonságos, ahogy ezt az emberek nap, mint nap meg is teszik szerte a világon.

Cukor

A cukor tápanyag- és energiaforrás, ami származhat cukornádból és cukorrépából. Attól függően, hogy a világ melyik részéről beszélünk, cukorral és/vagy glükóz-fruktóz sziruppal édesítjük italainkat. Magyarországon a Coca-Cola édesítésére – ahogy az üdítőital szülőhazájában, az Amerikai Egyesült Államokban – glükóz-fruktóz szirupot használunk. 

Édesítőszerek

A cukor kiváltására az alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes cukor helyettesítők nagyon sok élelmiszerben és italban megtalálhatók. Mi is számos termékünkben használjuk ezeket az édesítőszereket, így tudunk választási lehetőséget kínálni nagyszerű ízű üdítőitalainkból cukormentes vagy csökkentett cukortartalmú változatban. Csak olyan alacsony kalóriatartalmú és kalóriamentes édesítőszereket használunk, amelyeket tudományos kutatásokban alaposan teszteltek és olyan nemzetközileg elismert szakhatóságok találtak biztonságosnak, mint a FAO/WHO Élelmiszeradalék Szakértői Bizottság (JECFA), az Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA), valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Természetesen az édesítőszereket, csak úgy, mint az összetevők listáját feltüntetjük a csomagoláson és a termékek weboldalain is. A hazai termékkínálatunkban megtalálható italainkban a következő édesítőszereket használjuk: aszpartám, aceszulfám-K, szacharin, ciklamát, neoheszperidin, szukralóz és sztívia. 

Koffein az üdítőitalokban

A koffein fogyasztása biztonságos, ha mértékkel tesszük. Minden nap emberek milliói fogyasztanak koffeint a kávéjukkal, teájukkal vagy az üdítőjükkel. Mivel a koffeinnel évszázadok óta élünk, sokat tudunk róla, széles körben vizsgált és ismert összetevője az italoknak is. 

A koffein felszívódása egy összetett folyamat, ilyenkor a pupillák kitágulnak, a vérnyomás megemelkedik és a máj több cukrot juttat a véráramba. Ennek hatására az agyunk bizonyos receptorai blokkolódnak és emiatt érezzük magunkat éberebbnek. 2,5 dl Coca-Cola 24 mg koffeint tartalmaz, ami jóval kevesebb, mint amennyit ugyanilyen mennyiségű kávéban találunk.

Tudjuk, hogy nem mindenki vagy nem minden alkalommal szeretne koffeint fogyasztani, ezért a koffeinmentes italok széles választékával lehetőséget teremtünk arra, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb üdítőt választhassa.