Papírpalack a Coca-Colától és a Pabocótól - videón az első prototípus | Coca-Cola HU

Papírpalack a Coca-Colától és a Pabocótól - videón az első prototípus | Coca-Cola HU

Az alábbi videónkban bepillantást nyerhettek a laborunkba és a fejlesztés folyamatába. 

 

Képzelj el egy olyan világot, ahol minden egyes előállított és eladott csomagolást felhasználás után összegyűjtenek és újrahasznosítanak – ez a Hulladékmentes Világ. Mi két éve azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ig minden egyes eladott palackunk vagy fémdobozunk után összegyűjtsünk és újrahasznosítsunk egyet. Ezzel párhuzamosan jelentősen csökkentjük az új műanyagok használatát a csomagolásainkban, és csak 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagokkal dolgozunk.

 

Ahhoz, hogy ide eljussunk, továbbra is be kell fektetnünk az innovációba, különböző technológiákat kell megvizsgálnunk, és ami talán a legfontosabb, partnerségeket és együttműködéseket kell építenünk. Erre épül a szemléletünk a csomagolásaink összegyűjtése és újrahasznosítása, de már a tervezése kapcsán is.

 

Ezért azon dolgozunk, hogy partnerünkkel, a Pabocóval és a Paboco Pioneer Community három másik cégével közösen felfedezzük a papírpalackban rejlő lehetőségeket. A jelenlegi fázisban az első generációs prototípusnál tartunk, amely nagy lépés ahhoz, hogy elérhessük célunkat: a Hulladékmentes Világot.  

 

Célunk, hogy olyan papírpalackot hozzunk létre, amely ugyanúgy újrafeldolgozható, mint bármely más típusú papír, és ez a prototípus az első lépés ahhoz, hogy ezt elérjük. A papírpalack a csomagolási lehetőségek teljesen új világát nyitja meg, és meggyőződésünk, hogy a papírcsomagolásnak a jövőben is szerepe lesz” - mondta a projekten dolgozó Stijn Franssen, a Coca‑Cola EMEA Kutatás-Fejlesztés csomagolási innovációs menedzsere.

 

Az ilyen újrahasznosítható papírpalack megvalósításáig sok munka van hátra. Az első generációs papírpalacknak még van valamekkora műanyagtartalma.

 

Ez az első generációs papírpalack prototípus papírvázból áll, de még műanyag a bélése és kupakja, ami ugyanakkor 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül, és felhasználás után ismét újrahasznosítható. De olyan papírpalackot szeretnénk megalkotni, amely papírként hasznosítható újra. A következő lépésben arra keressük a megoldást, hogy műanyag bélés nélküli palackot hozzunk létre”- mondta Stijn Franssen.

 

Folytatódik az alapos tesztelés

 

A többi csomagolásfajtához hasonlóan a jövő papírpalackjának is meg kell felelnie az élelmiszer-csomagolásokra jelenleg is alkalmazott magas biztonsági és minőségi előírásoknak. Stijn és a csapat átfogó tesztelésnek veti alá a palackot a laboratóriumban, hogy megnézzék, hogyan teljesít a hűtőszekrényben, mennyire erős és milyen megbízhatóan védi a beletöltött italokat.

 

Azt is átgondoljuk, hogyan reagálnak majd fogyasztóink erre a papírpalackra. Fontos szempont például az is, mikor és hol lehet majd értékesíteni, és hogyan lehet újrahasznosítani a palackokat. Minden oldalról meg kell vizsgálni ezt a fejlesztést, hogy biztosíthassuk, a lehető legjobb csomagolást alkotjuk majd meg” - mondta Stijn.

 

A szakértő optimista abban a tekintetben, hogy a jövőbeni technológiai megoldások hozzájárulnak ahhoz, hogy megvalósulhasson a papírként újrafeldolgozható palack - olyan csomagolási technológiaként, amely a Coca‑Cola csomagolásának és portfóliójának része lehet, és amely az üdítőitalok széles választékához használható.

 

"Mindez annak a közös útnak a része, hogy megtaláljuk a leginkább fenntartható csomagolási megoldásokat, és az emberek az üdítőitalainkat úgy élvezhessék, hogy az nekik és a bolygónknak is a legjobb legyen" - összegezte Stijn Franssen.