Közös hulladékgyűjtés | Környezetvédelem | Kampány | Coca-Cola HU

Közös hulladékgyűjtés | Környezetvédelem | Kampány | Coca-Cola HU

Zöldellő fák, nyugodt folyóvíz és rendkívül gazdag élővilág – ez jellemzi a Tisza-folyót és mesterséges tavát, a Tisza-tavat. Páratlan látvány, amelyet május óta az a 17 ezer négyzetméteren elterülő, helyenként 3 méter vastagságot is elérő hulladékmező csúfít el, amely a Kiskörei Vízlépcsőnél torlódott fel az utóbbi hetek árhullámai után. A Hulladékmentes Tisza projekt keretén belül ennek felszámolásán dolgoztak a Coca-Cola Magyarország kollégái a július 26-i önkéntes napon.

 

Az árvizekkel szinte minden esztendőben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán, és a Kiskörei Vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállíthatja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. 

 

Hulladékmentes Tisza

 

A helyzet hatékony kezelése érdekében idén júliusban a vízügyi, civil és vállalati oldal is összefogott. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a rakodótér fejlesztését tervezi, a PET Kupa civil környezetvédelmi program részt vesz a kitermelt hulladék szelektálásában és újrahasznosításában.A The Coca-Cola Foundation - a Coca-Cola globális alapítványa – pedig a kétéves Hulladékmentes Tisza projekt keretében nyújt 73 millió forintos anyagi támogatást a helyzet felszámolására. A három oldalú összefogás a folyamatos védekezést, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítását és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítását tűzte ki célul.

 

Vállalati önkéntes nap a Tiszán

 

A projekt megvalósításához és sikeréhez a Coca-Cola Magyarország munkatársai is tevékenyen hozzájárulnak. 2019. július 26-án közel 70 lelkes munkatárs vett részt a folyó kiskörei szakaszának megtisztításában. Ezen a napon a vállalat kollégái a PET Kupa önkénteseivel együtt gyűjtötték zsákokba a nádasokban megrekedt, illetve a víz felszínén úszó -főleg műanyagokból álló- hulladékot. A megtelt zsákokat a PETényi „szemétevő szeméthajó” gyűjtötte össze, aminek különlegessége abban rejlik, hogy rengeteg -a Tiszából korábban kiemelt- pillepalackon lebeg. 

 

A kemény munka sikere számokban is mérhető, közel 1,5 tonnát mutatott a mérleg a nap végén. Ezt a 1,5 tonna hulladékot megfelelő módon szétválogatják, majd újrahasznosítják. 

 

A kollégák elkötelezettségére és hatékonyságára való tekintettel a Coca-Cola Magyarország szeptemberben ismét hulladékgyűjtő napot szervez, hogy további szemétszedéssel óvják a természet erőforrásait.