• Kent visszavonul 41 év után a Coca-Cola rendszerből; Az Igazgatóság Quincey-t választotta meg a vállalat elnökévé
  • Sam Nunn 22 év elteltével lemond igazgatói posztjáról; az Igazgatóság Maria Elena Lagomasino-t választotta vezető független igazgatóvá

ATLANTA, 2018. december 6. - A Coca-Cola Company 14. elnökévé választották James Quincey-t, aki Muhtar Kentet váltja, miután az áprilisban nyugdíjba vonul. Muhtar Kent 1978-ban kezdte a Coca-Cola-nál karrierjét.

A jelenlegi elnök-vezérigazgató, Quincey a vállalat 2019. áprilisában tartandó éves találkozóját követően lesz elnök. Mint azt már korábban bejelentették, Brian Smith lett 2019. január 1-től a társaság új elnök-vezérigazgatója.

Kent még a társaság elnöke marad a 2019-es éves találkozó során, azonban tartózkodni fog az igazgatói újraválasztástól. Muhtar Kent 2009 és 2017 között egyaránt elnöke és vezérigazgatója volt a vállalatnak, és továbbra is elnökként dolgozott, miután Quincey vezérigazgatóvá vált.

Nunn nyugdíjba vonul
A vállalat azt is bejelentette, hogy Sam Nunn a 2019-es éves találkozón nem indul az újraválasztáson, 22 éven át tartó igazgatói és öt éves vezető független igazgatói posztot lezárván. Nunn, a korábbi amerikai szenátor, aki 1972-től 1996-ig képviselte Georgia államot, és figyelemre méltó változások idején volt a Coca-Cola igazgatósági tagja, beleértve Muhtar Kent és James Quincey sikeres vezérigazgatói pozícióváltását 2017 májusában, valamint a vállalat üdítőital-portfóliójának gyors bővülését is.

Az Igazgatóság a vezető független igazgatói posztra Nunn utódjaként Maria Elena „Mel” Lagomasino-t választotta meg, aki 2008-ban csatlakozott a Coca-Cola csapatához.

Quincey és Lagomasino új szerepköre a 2019-es éves találkozón újraválasztásuktól függ.

Kamionosból elnök
Kent, aki pályája kezdetén a Coca-Cola kamionosaként dolgozott szállítási munkákon, az évek során számos szerepet töltött be. Kent teljes története elérhető a https://www.coca-colacompany.com/our-company/board-of-directors-muhtarkent címen.

„Az elnök egyik legfontosabb feladata, hogy erős vezetői utánpótlási tervet biztosítson. Örülök, hogy az igazgatóság James-t választotta elnöknek. Ő a megfelelő vezető, aki a Coca-Cola rendszert egy feljebbi szintre emeli a következő évtized során.” - mondta Kent.

Quincey a vállalat 132 éves történetének 14. elnöke lesz. 1996-ban csatlakozott a Coca-Cola-hoz, és különböző pozíciókat töltött be világszerte. Quincey teljes története elérhető a https://www.coca-colacompany.com/our-company/operations-leadership-james-quincey címen .

„Megtiszteltetés számomra, hogy az  Igazgatóság engem kért fel a vállalat elnöki pozíciójának betöltésére. Nagyra értékelem a mentorálás éveit, a bátorítást és betekintés lehetőségét Muhtar munkásságába. Csatlakozom korábbi vezetőimhez abban, hogy megköszönjem Samnek a sokéves szolgálatot, és örömmel várom a közös munkát Mel-lel, amikor a kiterjesztett, független vezetői szerepbe lép. ” – mesélte Quincey.

Új független vezető
Nunn széles körre kiterjedő karrierje magában foglalja a Nukleáris Veszély Kezdeményezés társelnöki és korábbi vezérigazgatói posztját. A szakember korábban a Chevron Corp., a Dell Inc., a General Electric Co. és a Scientific Atlanta igazgatója volt. Nunn teljes története elérhető a  https://www.coca-colacompany.com/our-company/board-of-directors-sam-nunn címen.

Lagomasino a WE Family Offices vezérigazgatója és ügyvezető partnere. Számos üzleti vezetői szerepet töltött be. A Walt Disney Co. igazgatóságában dolgozik és korábban az Avon Products Inc. cég vezetője volt. Lagomasino teljes története a https://www.coca-colacompany.com/our-company/board-of-directors-maria -elena-lagomasino címen található.

Vezető független igazgatóként Lagomasino feladatai közé tartozik az igazgatóság összes ügyének végrehajtása a társaság vállalatirányítási elvei szerint. Ide tartozik az elnök és a vezérigazgató éves értékelésének vezetése; a jogosult független igazgatók üléseinek meghívása; a fórum napirendjeinek jóváhagyása; és a független, valamint a nem alkalmazásban érintett igazgatók üléseinek vezetése. A független vezető igazgató szerepköréről további információk olvashatók a https://www.coca-colacompany.com/investors/corporate-governance-guidelines címen.

„Sam nagyszerű karrierutat járt be és fontos szerepe volt az igazgatóságban” - mondta Muhtar Kent. – „Visszalépése kapcsán nem is tudnék megfelelőbb embert javasolni posztja átvételére, mint Mel.”