A víz az élet, a természet, és az üzletünk szempontjából egyaránt nélkülözhetetlen. Legtöbb üdítőitalunknak első számú összetevője, előállítási folyamataink központi eleme, és ahhoz is szükség van rá, hogy a mezőgazdasági termények, amelyekből összetevőink lesznek, növekedni tudjanak.

Éppen ezért a mai napon, a Víz Világnapján fókuszunkban a friss víz fontossága áll, és az, hogy vállalatként mi mit teszünk annak érdekében, hogy megvédjük ezt az értékes természeti erőforrást.

Vízgazdálkodási céljaink a Coca-Cola Company-nál az italaink készítéséhez felhasznált víz csökkentésére, a palackozó üzemek szennyvizének újrahasznosítására, valamint az üdítőitalainkhoz szükséges víz minden egyes cseppjének utánpótlására irányulnak.

Palackozó partnereinkkel közösen, évről évre, folyamatosan csökkentjük az italaink előállításához használt vizet. Közép- és Kelet-Európában 2004-hez képest ma már 33%-kal kevesebb vizet használunk.

Pótoljuk vissza azt a vizet, amit felhasználunk

2015-ben már elértük 2020-as globális célkitűzésünket, hogy az általunk felhasznált víz mennyiségéhez képest cseppre pontosan ugyanannyit vissza is adjunk a közösségeknek és a természetnek. 2017-ben meghaladtuk a globális visszapótlási célunkat azáltal, hogy 150%-ot sikerült visszajuttatnunk. Világszerte ez éves szinten 248 milliárd liter vizet jelent.

Közép- és Kelet-Európa régiója jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy elérjük ezt az eredményt. 2017-ben az üdítőitalainkhoz felhasznált víz 340%-át pótoltuk vissza. Ez 35 Empire State Building-nyi vizet jelent, vagy elég lenne ahhoz, hogy feltöltsön 14 000 olimpiai úszómedencét.

Mindezt 25 vízprojekten keresztül, régióink 12 országában értük el, ehhez az összes projektünk a Coca-Cola Alapítványtól kapott pénzügyi támogatást. Két olyan kiemelt, nagy programunk is zajlik, amelyeket hosszú távú partnerekkel valósítunk meg.

Az Élő Duna kezdeményezésünk keretén belül a WWF-fel hétéves partnerséget kötöttünk, hogy a Duna menti fontos vizesélőhelyeket és ártereket helyreállítsuk Ausztriában, Magyarországon, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában és Horvátországban. Ez a nemzetközi vízgyűjtő a helyi közösségek jólétéhez elengedhetetlen, hiszen árvízvédelmet és rekreációs lehetőségeket nyújt számukra.

Görögország, Ciprus, Málta és Olaszországon belül Szicília vízhiányos régióiban az esővízgyűjtést, a szürkevíz-újrahasznosítást és a vízhatékonysági projekteket támogatjuk, és a nem hagyományos vízforrásokkal kapcsolatos programunk keretében a Víz Világhálózat Földközi-tengeri partnerrel , valamint a helyi és nemzeti hatóságokkal közösen hívjuk fel a figyelmet a vízmegtakarítás tudatosságára. E fontos partneri együttműködésnek tavaly ünnepeltük a tizedik évfordulóját.

„Nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit Közép- és Kelet-Európában elértünk globális víznyomunk csökkentése érdekében. Régiónk számos, vízhiánnyal küzdő területén rendhagyó kihívásokkal szembesülünk, de sikerült különleges és összefogást hozó megoldásokat találnunk. Az elkövetkező években szeretnénk folytatni projektjeinket, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a visszapótlásban, az emberek és a bolygó számára egyaránt.”

- mondta Sofia Kilifi, a vállalat európai fenntarthatósági és közösségi menedzsere.