A Coca-Cola, az Invitech, az E.ON, és a Tesco kapta az Effekt 2030 díjat

Esélyteremtő üzlet, Jövő gazdasága, Zöld egyensúly és Mindenki társadalma kategóriában ismerte el az Effekteam a vállalatok hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait. Az Effekt 2030 díjat azok a változások iránt elkötelezett gazdasági szereplők kaphatják meg, akik a tőkéjüket és más erőforrásaikat olyan projektekbe, termékekbe, szolgáltatásokba vagy vállalkozásokba fektetik be, amelyek pozitív és mérhető hatást fejtenek ki, értéket teremtenek a befektetők és a közösségek számára egyaránt.

Mára elérkeztünk oda, hogy a legtöbb vállalat vezetőségének napirendjén van a fenntarthatóság, fontossá vált a befektetőknek és a tulajdonosoknak egyaránt. Az üzleti élet szereplőinek megvan a lehetőségük és a tudásuk is ahhoz, hogy az élére álljanak azoknak a változásoknak, amelyek a környezeti és társadalmi kihívások megoldásához szükségesek. Ehhez egyrészt az kell, hogy a cég a tevékenységeivel megőrizze természeti környezetünk szépségét és sokféleségét, igazságosabbá tegye társadalmunkat és mindezt a teljes ellátási láncában. Másrészt fenntartható megoldásokba és fejlesztésekbe kell befektetniük, hosszabb távú megtérüléssel.

A díjat a Közösség. Hatás. Jövő. című konferencián adták át, ahol a rendezvény fővédnöke, Varga Mihály Pénzügyminiszter Úr megbízásából Kállayné dr. Csik Ildikó, a Pénzügyminisztérium Munkaerőpiaci Főosztályának főosztályvezetője mondott megnyitó beszédet. Beszédében hangsúlyozta: „A fenntarthatóság ma már versenyképességi tényező. A felelős üzleti magatartás és a társadalmi felelősségvállalás gyakorlása amellett, hogy segíti a fenntartható növekedést, javítja az érintett vállalatok és a nemzetgazdaság versenyképességét is, ezért a társadalmi felelősségvállalás vállalati és állami támogatása egyaránt kiemelt prioritás. A második kormányzati CSR Cselekvési Terv azt célozza, hogy a fenntarthatóság biztosított legyen a foglalkoztatáspolitika, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén. A most kiosztásra kerülő díjak mindenekelőtt azt a munkát jutalmazzák, amit nem csak önmagunk gyarapodásáért, de a szűkebb (és tágabb értelemben vett) közösségünk, az egész országunk fejlődéséért és fenntarthatóságáért teszünk.”

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű programjait, az elismerésükkel hozzájáruljon az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, inspirálja a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkáját és ösztönözze őket személyes szerepvállalásuk növeléséhez. A díj kategóriáit az ENSZ által meghatározott és 2030-ra elérendő Fenntartható Fejlődési Célok alapján alakították ki, így Esélyteremtő üzlet, Jövő gazdasága, Zöld egyensúly és Mindenki társadalma kategóriában pályázhattak a cégek. A zsűri kategóriánként 3-3, vagyis összesen 12 vállalatot juttatott a döntőbe.

„Az értékelés során a szervezetünk szlogenjét is tükröző szempontokat vettünk figyelembe: a közösség, a hatás és a jövő dimenziói mentén vizsgáltuk a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét. Olyan projektek kerültek kiválasztásra, amelyek mérhető, pozitív társadalmi és környezeti változásokat eredményeznek és összhangban állnak a cég üzleti tevékenységével. A jövő a fenntartható üzleti modelleké, ezt azonban csak az érintettekkel összhangban, szektorokon átívelő partnerségben, együttműködve lehet elérni.” - mondta dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója.

Az Effekt 2030 -  A Mindenki társadalma kategóriagyőztese a Coca-Cola Magyarország lett. Az #énjövőm programjuk hátrányos helyzetű fiataloknak, kisgyermekes szülőknek és fogyatékkal élőknek nyújt gyakorlati tudást, motivációt ahhoz, hogy visszataláljanak a munka világába. Már több mint 6200 résztvevőt vontak be a munkavállalást megkönnyítő, ingyenes képzéseikbe.

A közösségi befektetések díját Esélyteremtő üzlet kategóriában a Tesco-Global Áruházak Zrt., az Élelmiszermentés a Tescónál program kapta. A program keretében a több mint 170 áruház dolgozói naponta összegyűjtik a már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank és partnerszervezetei számára, akik szétosztják a rászorulók között. Eddig 53 millió adag ételnek megfelelő élelmiszert adományoztak.

A Jövő gazdasága kategóriában az Invitech vehette át a díjat. Okosfalu programjuk az egyedi igényeket figyelembe véve segíti a kistelepülések digitális felzárkózását úgy, hogy teljes körű infrastruktúrát létesít a fejlesztésekhez. A program ezáltal hozzájárul például az oktatás vagy az egészségügy fejlődéséhez, az esélyegyenlőségi programok megvalósításához, az idegenforgalom élénkítéséhez vagy a helyi vállalkozások megerősítéséhez..

Zöld egyensúly kategóriában a zsűri díjazottja az E.ON lett. Az E.ON EnergiaKaland program célja, hogy segítsen a pedagógusoknak az energiatudatosság kialakításában és a gyerekeknek az energiával kapcsolatos tudás bővítésében. A szakminisztériummal közösen kialakított projekt 5-tól 18 éves korig kínál az energiával kapcsolatos ismeretanyagot óvodások, diákok és tanáraik számára.

A nagyközönség a legtöbb szavazatot a Tesco-Global Áruházak Zrt., Élelmiszermentés a Tescónál programjára adta, így a Közönségdíj is az övék lett.  A zsűri idén különdíjat is átadott: az Effekt 2030 Különdíjasa az OTP Bank Nyrt. lett, a mindenki számára egyenlő eséllyel használható infokommunikációs környezet megvalósítását támogató fejlesztéseiért, valamint a szakmai és civil szervezetekkel történő szoros együttműködéséért.

Az Effekteam Egyesületről:

Az Effekteam Egyesület 2006-os – Magyar Adományozói Fórum néven történt – megalakulása óta a vállalati felelősségvállalás iránt elkötelezett szakemberek egyik legelismertebb platformjaként dolgozik azon, hogy a felelősen gondolkodó gazdasági szereplők valódi társadalmi és környezeti hatással bíró kezdeményezéseken keresztül, fenntartható módon teremtsenek értéket a közösségek számára. Küldetése, hogy inspirálja és naprakész nemzetközi tudása megosztása révén támogassa a felelősen gondolkodó üzleti és non-profit szereplők közösségi befektetéseit a valódi, mérhető és kimutatható környezeti és társadalmi hatás elérése érdekében. https://effekteam.hu/