A hazai történelem | Történelem | Coca-Cola HU

A hazai történelem | Történelem | Coca-Cola HU

A méltán népszerű üdítővel hivatalosan 1967-ben találkozhattak először a fogyasztók, amikor bemutatta azt a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV). Az eseményen pillanatok alatt elkapkodtak minden egyes palack Coca-Colát, és a rajongóknak nem kellett sokat várniuk a kedvező bejelentésre, hiszen hamar ki is hirdette a Magyar Likőripari Vállalat, hogy a következő évben megkezdi az üdítőital palackozását. 1968-ban el is készült az első, hazánkban palackozott Coca-Cola, klasszikus kétdecis kontúrpalackban, mint a háború utáni Magyarország első hazánkban előállított amerikai terméke.

 

A legendás márka iránt annyira nagy lett a kereslet, hogy a Szeszipari Vállalatok Trösztje 1970-től már Szabadegyházán, Győrben, Kisvárdán és Miskolcon is palackozta az üdítőitalt. Rá tíz évre, a Coca-Cola Company palackozási szerződésének aláírásával a Békéscsabai Üdítőitalgyártó Vállalattal együtt már hat üzemben palackozták a szocialista iparvállalatok a szénsavas italt.

 

1988-ban bővült tovább a Coca-Cola Company hazai kínálata: a Fanta gyártása Szabadegyházán indult el. 3 évvel később a Sprite-ot is elkezdték Magyarországon is palackozni, akkor már egy ausztrál palackozó, a Coca-Cola Amatil és a Budapesti Likőripari Vállalat vegyesvállalata forgalmazásában állt a teljes termékportfólió. 1996-ra a Coca-Cola Amatil felépítette saját, a legmodernebb technikát felhasználó gyárát Dunaharasztiban. Mire megkezdődött az új évezred, több palackozó egyesült és létrejött a Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), mely jelenleg is a világ egyik legnagyobb italgyártó- és forgalmazó konglomerátuma. A dunaharaszti gyár és a hazai palackozás joga 2001 óta a HBC Magyarországé.

 

A 2002-es esztendő újabb mérföldkövet jelentett a vállalat számára: a Coca-Cola Magyarország ekkortól már nemcsak Dunaharasztiban, de a Zalaszentgróti Ásványvíz Palackozó Üzemben is palackozta a termékeket, és ugyanebben az évben a dunaharaszti gyár export-termelését is megkezdte. Tíz évvel később Dunaharasztiban átadták az ország egyik legnagyobb kapacitású üdítőital-gyártósorát, majd 2017-ben az ország legnagyobb, 6500 m2 alapterületű élelmiszeripari raktárát is.

 

Ma a Coca-Cola Magyarország már 13 márkát, 94 különböző terméket kínál 201 különböző kiszerelésben, 18 méretben. A vállalat üdítőital-portfóliójának közel fele cukor- és kalóriamentes, illetve alacsony cukortartalmú. Hazánk egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozójaként a Coca-Cola vállalatcsoport összesen mintegy 120 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, termékeit 26 országba exportálja, és beszállítóival együtt összesen 13 000 munkavállalót foglalkoztat.