Élelmiszer-adományokkal teli gépjárművek konvojával hívta fel a figyelmet az ENSZ FAO és az Élelmiszerbank az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és a táplálkozási problémák kettős terhére hívja fel a figyelmet.

A konvoj által szállított 30 tonna élelmiszert – 21 magyar és nemzetközi cég adománya – nélkülöző családoknak juttatták el.

A FAO adatai szerint a Földünkön megtermelt élelmiszer elegendő lenne mindenki számára, mégis jelenleg 820 millióan – vagyis minden kilencedik ember – tartósan éhezik. Emellett a világszerte előállított élelmiszer egyharmada kárba vész. Az élelmiszerpazarlás globális költsége évente mintegy 2,6 billió dollárt tesz ki, beleértve a környezeti és társadalmi költségeket is.

A 2018-as Élelmezési világnap konvoj célja az volt, hogy az embereket inspirálja a változásra.

„Az Élelmiszerbank nagyon fontosnak tartja az Élelmezési világnap kapcsán hangsúlyozni, hogy mindenki tehet a pazarlás ellen, legyen az nagyvállalat, magánszemély, civil szervezet  vagy hatóság” – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

„Az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalataként kiemelt a felelősségünk a fogyasztók szemléletformálásában” – mondta Nyilas Orsolya, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. külső kommunikációs vezetője. „A fogyasztási alkalmakhoz igazított kiszereléseink, a visszazárható csomagolásaink, a felelős fogyasztást népszerűsítő kommunikációnk mind-mind azt szolgálják, hogy csökkenjen a termékeinkhez köthető pazarlás. Mindezek jegyében vállalatunk idén közel 20 millió forintnyi értékű termékadománnyal támogatta a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet.”

Az adománykonvojban részt vevő cégek:
AccorHotels Magyarország, Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., AmRest Kft. - KFC, Auchan Magyarország Kft., Bonafarm Zrt., Budapesti Nagybani Piac Zrt., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Detki Keksz Kft., Gyermelyi Zrt., Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., Kedvenc Kereskedőház Zrt., Kometa 99 Zrt., METRO Kereskedelmi Kft., Nestlé Hungária Kft., Nutricia Early Life Nutrition, Peck-Snack Kft., Penny Market Kft., Rauch Hungária Kft., Soós Tészta Kft., Tesco-Global Áruházak Zrt., Univer Product Zrt.

Az Élelmezési világnapról
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), minden év október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Az Élelmezési világnap egy fontos alkalom, hogy mindenkiben tudatosítsuk: képesek vagyunk felszámolni az éhezést akár egy emberöltő alatt is, így mi lehetünk az a generáció, amely számára az éhezés ismeretlen fogalom. De ezért közösen kell tennünk.