James Quincey, a Coca-Cola elnök-vezérigazgatója a World Economy Forum 2019-es éves találkozóján, a „Műanyaggazdaság Átalakítása” panelbeszélgetésen

Az újabb éves Világgazdasági Fórummal a hátunk mögött, James Quincey, a Coca-Cola elnök-vezérigazgatója beszámol a Hulladékmentes Világ kezdeményezés előmeneteléről, ami egy éve indult útjára Davos-ban.

Haladunk. Például a globális visszagyűjtési arányunk már 59%-on áll. Néhány országban 25% fölé emelkedett az újrahasznosított anyagok aránya a palackjaink és fémdobozaink esetében. Négy országban pedig kifejlesztettük egy teljesen újrahasznosított anyagokból készülő műanyagpalackot. Miközben a céljaink eléréséért dolgozunk, mások által is inspirálódunk, akik megoldásokat keresnek. A lendület töretlen, de tisztán látszik, hogy egyedül senkinek nem menne. Hatalmas kollektív kihívás ez, amelyben a valódi változásért együtt kell működniük vállalatoknak, kormányzatoknak és civil szervezeteknek.

Ezért jelentettük be nemrégiben, hogy más vállalatokkal is megosztjuk a PlantBottle technológiánkat, így széles körben elérhető lesz, versenytársainkat is beleértve. A világ első, teljesen újrahasznosítható, részben növényekből készült PET műanyag palackjaként a PlantBottle átírja a játékszabályokat. Segítségével iparágakon átívelve lehetségessé válik a bioműanyagok nagyobb arányú használata a csomagolásokban, hogy a PlantBottle-ban rejlő potenciál megmutatkozhasson.

Hosszútávú partnerségeket is építünk, ilyen a Világgazdasági Fórum Globális Műanyag Eljárás Partnerség, ami a műanyagszennyezés megszüntetését körforgásos gazdaság építésével kívánja elérni.

Illetve befektetésekkel támogatjuk például a Circulate Capital-t, ami kis cégek nagy terveit segít életre kelteni. Októberben a Circulate Capital bejelentette az „Óceán Alap” létrehozását, ami egy 90 millió dolláros, az óceánjainkat és környezetünket érintő műanyag szennyezési krízisre irányuló megmozdulás, és amit a Coca-Cola melett a Danone, a Dow, a PepsiCo, a Procter & Gamble, és az Unilever támogat.

További kutatás és fejlesztésre fordított befektetéseinkkel célunk, hogy az újrahasznosítás jobb és jobb módjait találhassuk meg, és ezeket hozzáférhetőbbé tegyük még több helyen.

Tavaly két újrahasznosítási befektetést jelentettünk be. A Loop Industries-zal együttműködve az újrahasznosított anyagok és PET műanyag palackjainkban való használatának fellendítésén dolgozunk, illetve támogatjuk az Ioniqa Technologies-t, ami sajátos PET újrafelhasználási megoldása által célszerűbb életet biztosít ennek a műanyagnak.

Ez csak néhány példa az együttműködés erejére és hatására a Hulladékmentes Világ felé.

Képzeljük csak el, ha minden szakértelmünket és erőforrásunkat együttesen erre a problémára fordítanánk. Ha mindannyian azon dolgoznánk, hogy ne kerüljön olyan helyre csomagolóanyag, ahová nem tartozik. Ha nem egy ember problémájaként, hanem mindenki közös felelősségeként gondolnánk rá.

Így rögtön lehetséges egy hulladékmentes világ.

A szerzőről: James Quincey a Coca-Cola Company elnöke és elnök-vezérigazgatója.