A Coca-Cola arra törekszik, hogy élen járjon az ún. továbbfejlesztett hulladékhasznosítás terén. Ezért két befektetést hajt végre, hogy gyorsabbá váljon a technológiák kifejlesztése és bevezetése, amelyek révén az újrahasznosított műanyag élelmiszeripari minőségű PET-ként használható fel a cég üdítőitalos palackjaiban. A mechanikus újrahasznosítástól eltérően ez lehetővé teszi a PET visszanyerését és újrafelhasználását, méghozzá az alapanyag minőségromlása nélkül.

"Arra törekszünk, hogy - a Hulladékmentes Világ stratégiánk részeként  - csomagolóanyagaink terén zárttá tegyük az anyagáram rendszerét, hogy minél több régi palackból váljon új.” – mondta Scott Pearson, a Coca-Cola Company globális kutatási és fejlesztési igazgatója.


A Coca-Cola több területen támogatja az értéknövelő újrahasznosítást. Az Ioniqa Technologies segítése révén a fejlesztéshez, a Loop Industries révén a palackozáshoz járul hozzá. Így a lehető legtöbb féle és állapotú műanyagból lehet tisztított alapanyagot előállítani a PET-palackokhoz, illetve a Coca-Cola European Partners elsőként kezd 100%-ban újrahasznosított PET-et használni egész Nyugat-Európában.

Ezek a megállapodások támogatják a Coca-Cola Company Hulladékmentes Világ stratégiáját, amely a teljes csomagolási életciklusra koncentrál – onnantól, hogy a palackokat és fémdobozokat megtervezik és legyártják, odáig, hogy újrahasznosítják és újra felhasználják azokat. A holisztikus hárompilléres terv (tervezés, gyűjtés, partnerség) ambiciózus célokat foglal magában arra vonatkozóan, hogy a csomagolóanyagok legalább 20%-a újrahasznosított anyagokból készüljön 2030-ra; segítsen összegyűjteni és újrahasznosítani 2030-ig annyi palackot illetve dobozt, ahányat eladott; továbbá fogjon össze az iparral, a kormányokkal és a helyi közösségekkel a műanyaghulladék globális kérdésének kezelése érdekében. Az Ioniqa- és a Loop-megállapodások a tervezési pillért támogatják.

"Ez a két megállapodás izgalmas lehetőségeket jelent, hiszen valódi lépést teszünk a körkörös gazdaság felé vezető úton” – mondta a Coca-Cola Company innovációs igazgatója, Robert Long.

Hozzátette, elkötelezettek azon partnerek és kezdeményezések felé, melyek támogatják a Hulladékmentes Világ céljait, vagyis a globális infrastruktúrákat és a fenntartható megoldásokat.

A mechanikus újrahasznosítás hosszadalmas folyamatával ellentétben a fejlesztés depolimerizációt alkalmaz, ennek köszönhetően könnyebben tisztítható a műanyag, amit ezután minőségi PET-et eredményező gyantává repolimerizálnak. Scott Pearson elmondta, így csökkenthetik az anyagveszteséget, és zárttá tehetik a PET anyagáramot, mert újra és újra palackot készítenek belőle ahelyett, hogy szemétként, szőnyegként vagy textilként végezné. Maga a fejlesztés pedig a következő lépés a körkörös gazdaság kialakítása felé, és nem az egyetlen: dolgoznak a csomagolóanyagaik tömegének és az új műanyagok használatának csökkentésén, hogy e téren is megvalósulhasson a körkörösség.

"Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy folytatjuk befektetéseinket az olyan partneri együttműködések és kezdeményezések fejlesztése terén, amelyek támogatják célunkat a Hulladékmentes Világ kialakításában. Pontos céljaink vannak azért, hogy célkitűzéseinket teljesíteni tudjuk. Hogy ezeket elérjük, széles körű együttműködésre, partnerségekre, valamint innovációra és beruházásokra van szükség, mind a globális gyűjtési és újrahasznosítási infrastruktúrák jobb támogatása, mind pedig a jövőbeli új, fenntartható csomagolási megoldások kialakítása érdekében.”


A Hulladékmentes Világ Partnerség pillérének támogatása érdekében a Coca-Cola nemrég bejelentette, befektetett a Circulate Capital kockázati alapba, ezáltal Ázsia egyes területein is felkarol a tisztább óceánokért küzdő vállalatokat és infrastruktúrákat. Továbbá több mint 250 szervezettel együtt aláírt egy új globális kötelezettségvállalást, amely a műanyagszennyezés keletkezési helyeken történő felszámolását célozza. Ennek értelmében 2025-ig jelentősen csökkentik a műanyaggyártást, olyan innovációkra fókuszálnak, amik segítenek kiküszöbölni a felesleges és egyszer használatos műanyagokat, valamint a csomagolóanyagokat teljesen újrafelhasználhatóvá alakítják.

Tudj meg többet a Coca-Cola Hulladékmentes Világ stratégiájáról és terveiről, kövesd a Coca-Cola Journey portál híreit!